A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Чернівецька гімназія № 8 Чернівецької міської ради

Майстер клас «Мерцишор - символ весни і надії»

Дата: 01.03.2023 10:21
Кількість переглядів: 37

Фото без опису1 березня прийнято дарувати бутоньєрки у вигляді білих та червоних ниток. Ця прикраса має назву "мерцишор". Мерцишор носять на одязі весь місяць, а 31 березня знімають і розвішують на квітучих фруктових деревах. Вважається, що завдяки цьому людину буде супроводжувати успіх протягом усього року. За повір’ям, якщо загадати бажання, вішаючи Мерцишор на дерево, воно обов’язково здійсниться.

За легендою, в перший день березня на лісову галявину вийшла красуня Весна, озирнулася навколо і побачила як крізь терен пробивається підсніжник. Вона вирішила допомогти йому і почала розчищати землю навколо, визволяючи квітку від колючих гілок. Це побачила Зима, подула холодним вітром, посипала снігом, щоб знищити первоцвіт. Проте Весна прикрила квіточку своїм руками і вкололась об терен. З її руки впала крапля гарячої крові і квітка ожила. Так Весна перемогла Зиму. Кольори мерцішора символізують її червону кров – символ любові і білу квітку – символ ніжності.

Напередодні традиційного свята учні 5 – А класу відвідали ботанічний сад, де на кафедрі ботаніки ЧНУ ім. Ю. Федьковича почули легенди про мерцишор, познайомилися з першими весняними квітами – підсніжником, першоцвітом, шафраном, які занесені до Червоної книги України. Діти взяли участь у дивовижному майстер-класі «Мерцишор - символ весни і надії» з виготовлення весняної прикраси, який провели Литвін Надія Георгіївна фахівець відділу рослин захищеного грунту Ботанічного саду ЧНУ, керівник гуртків КЗ ЧОЦЕНТУМ, Коржан Ксенія Валеріївна фахівець відділу рослин захищеного грунту Ботанічного саду ЧНУ, Ковалець Мирослава Романівна старший лаборант кафедри ботаніки, лісового та садово паркового господарства ЧНУ. Учні захоплено плели милі і чарівні маленькі червоно-білі бутоньєрки - Мерцишор, символи весняного пробудження природи. Зустріч вийшла захоплюючою і душевною.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи задоволені ви освітнім середовищем закладу?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень